Električni pastir je lahko odlična izbira ograje za živino

Če imamo doma kmetijo, je živino potrebno imeti tudi zunaj in ne le v hlevu. Živino je dobro imeti zunaj, saj jedo travo, kar pa pomeni, da jo lahko postavimo na nek travnik in je tako za prehrano poskrbljeno. Poleg tega pa nam še ni potrebno kositi trave na tem območju. 

Električni pastor pa lahko dobimo v večini trgovin za kmetije in v kmetijskih zadrugah, prav tako pa je cenovno ugoden in dostopen. 

Da pa živino zavarujemo oziroma obdržimo na tisti lokaciji, je potrebno okoli zgraditi ograjo. Najboljši način, je električni pastir. Električni pastir lahko postavimo okoli travnika. Nastavimo ga na takšni višini, da ga živali ne morajo preskočiti prav tako pa ne previsoko, da ne bodo morale pod električni pastir. 

Na sam električni pastir moramo nato priklopiti elektriko. Napajanje lahko sami izbiramo, tako da lahko sami določimo, koliko močen šok bo, ob dotiku pastirja. Najbolje je, da napetost nastavimo relativno nizko, saj ne bi radi živine pri temu poškodovali. Poleg tega pa je že majhna napetost zadostna, da bo živina vedela, da se električnega pastirja ne sme dotikati. Če pa se, pa bo ta majhen šok zadosti, da se ustavi, poleg tega pa je ne poškoduje.  

Električni pastir je lahko odlična izbira ograje za živino

Če pa bi na električni pastir nastavili preveliko napetost, bi lahko živina ob kontaktu tudi »ponorela« in bi tako lahko podrla samo ograjo z pastirjem. Pri temu pa bi se lahko konkretno poškodovala tudi živina, kar pa seveda ni dobro.  

Ograjo in električni pastir moramo torej postaviti odgovorno, med tem pa imeti v mislih, da z elektriko ne bomo poškodovali živine. Dobro pa je, da lahko električni pastir postavimo za vso vrsto živine, torej tako za krave, ovce, koze, kot tudi za konja. Živali bodo čutile, da je v pastirju elektrika in se zato tega tudi načeloma ne bodo dotikale. Električni pastir je zato zelo dobra izbira ograje.